Włoska bruschetta z duszonymi grzybami

Sposób przygotowania

Krok 1

Ciabattę przekrajamy na pół i smarujemy łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C . W międzyczasie myjemy pieczarki, obieramy i kroimy na drobne cząstki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.

 

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i czekamy, aż się ładnie zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki. Dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby całość się poddusiła. Smażymy przez około 10 minut – pieczarki i cebulka powinny nabrać miękkości, a smaki aromatycznie się przeniknąć. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy również dodać pół łyżeczki cukru – podkreśli smak pieczarek.

 

Krok 3

Nasmarowane oliwą połówki ciabatty wstawiamy do piekarnika na około 3-4 minuty. Powinna się pięknie zrumienić i nabrać chrupkości. Następnie pieczywo wyjmujemy, smarujemy pasztetem,  a na wierzch dajemy nasze podduszone z cebulką pieczarki. Smacznego!

Składniki

  • Pasztet z drobiem (53% gratis)
  • ciabatta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 8 pieczarek
  • sól, pieprz – do smaku

Komentarze

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świaczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo polityki, prosimy o niekorzystanie z witryny. X