Gołąbki w wersji azjatyckiej

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzewamy oliwę w garnku lub na głębokiej patelni. Następnie wrzucamy posiekany czosnek, pokrojony w plasterki por oraz papryczkę chilli i lekko przesmażamy przez około 3 minuty na małym ogniu. Do tego dodajemy krewetki i całość dusimy pod przykrywką.

 

Krok 2

Zawartość słoika wrzucamy do duszących się warzyw z krewetkami. Gotujemy na większym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając. Kiedy sos zacznie delikatnie bulgotać, a krewetki się nie zrumienią.

 

Krok 3

Przygotowane gołąbki wykładamy na talerz, polewamy sosem, a następnie przyozdabiamy krewetkami i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Dodatkowo dodajemy sos sojowy, który możemy fantazyjnie rozlać dookoła gołąbków. Smacznego!

Składniki

  • Gołąbki w sosie pomidorowym ręcznie zawijane
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 por (biała i jasno zielona część)
  • ½ ząbka czosnku, drobno posiekana
  • ½ świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy
  • sos sojowy do smaku

Komentarze

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świaczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo polityki, prosimy o niekorzystanie z witryny. X